9 Ocak 2010 Cumartesi

ana

NE YAPARIM DİYE KARA KARA DÜŞÜNMEYİN..İŞTE SİZE

  • İçinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için şişelerin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı, iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler tertemiz ve pırıl pırıl hale gelirler.
    | Başa Dön |

  • Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyleçevrelerini dikin, enine ve boyuna dikişler geçin böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.
    | Başa Dön |

  • Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. Sonra, ılık suyla durulayarak kurutun.
    | Başa Dön |

  • Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.
    | Başa Dön |

  • Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.
    | Başa Dön |

  • Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kağıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.
    | Başa Dön |

  • Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kafi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz .
    | Başa Dön |

  • Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur.Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kağıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kağıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.
    | Başa Dön |

  • Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafın dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmeniz kafi gelecektir.
    | Başa Dön |

  • Abajurunuzun çok ışık verebilmesi için başlık kısmının içini alüminyum kağıtla kaplayın.
    | Başa Dön |

  • Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tinerin bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.
    | Başa Dön |

  • Mermerin can düşmanı çok sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu, bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer, durulanıp, pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.
    | Başa Dön |

  • Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın. Tertemiz olur.
    | Başa Dön |

  • Süpürgelerin dayanması için, alır almaz gayet sıcak su içerisinde bırakmalı. Su soğuyunca çıkarıp silkmeli ve kurutmalıdır. Bu suretle süpürgenin telleri sertleşir. Ayda yahut onbeş günde bir bu işlemi tekrarlamak süpürgeyi hem temizler. hem sağlamlaştırır.
    | Başa Dön |

  • Emaye tencere, kepçe gibi şeylerin emaye kısımlarının çatlayıp, dökülmesi, üzerinde veya içinde siyah lekeler olması, çirkin bir manzara gösterdikten başka tehlikelidir.Buna mani olmak için: Yeni alınan emaye bir kabı, soğuk su dolu derin bir tencere içine yerleştirerek ateşe koymalı, fokur fokur kaynatmalı, ateşten indirerek soğumaya bırakmalı. Soğuyunca kurulayıp, raflara yerleştirmeli.

  • Ütününüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız, temiz bir kağıt parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp ütünüzün altını- isterseniz yanlarını da- biraz diş macunuyla ovun.Sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.


  • Halınız yağ lekesi olmuşsa hiç üzülmeyin, bildiğimiz, mutfaklarımızda kullandığımız karbonatla bunu temizleyebilirsiniz. Bunun için, damlayan yağın üstüne bol karbonat ekip, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın, lekenin çıktığını göreceksiniz.

  • Cezvenizdeki kahve lekelerini tuzla ovarsanız hemen çıkar.


  • Kahve kavanozlarını yıkayıp temizledikten sonra içine yanar bir kibrit atınız.

  • Çay yapraklarını şişeye doldurun. Üzerine ılık ve sabunlu su koyarak hızla çalkalayın.

  • Haftada bir ılık su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaklı su ile halıları silmelidir.Bu temizlik halıları aynı zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.

  • Deri kaplı mobilyalar limon ya da portakal kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.


  • Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse çok güzel parlar.

  • Sıcak su ve kola ile yapılan koyu hamur, kalın bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyunca çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.

  • Saç fırçalarının temizliği pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ılık sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içerisine yarım kahve kaşığıamonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine ırçayı koymalı, beş on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ılık bir suda çalkalanarak kurumaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır. Isıtılan kuru kepek fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.


  • Eğer buzdolabınızı uzun süre kullanmayacaksanız zaman içerisinde koku oluşmaması için biraz odun kömürü koymanız yeterli.

  • İri bir parça pamuk sirkeye batırılır. Ayakkabınızın burun kısmına konarak bir gün bekletilir. Bir gün sonra pamuk çıkarıldığında ayakkabınızın bir miktar genişlediğini görebilirsiniz.


  • Fermuarlı giysilerin yıkanması esnasında fermuar muhakkak kapatılmalıdır. Aksi taktirde fermuar dişleri sudan zarar görüp çalışmaz hale gelecektir.


  • Eski deri eldivenleri sakın atmayın. Parmakları, küçük yaralarda parmakkoruyucu olarak işe yarar. El kısımları ise, ters yüz edilerek mükemmel bir toz bezi olarak kullanılabilir.

  • Elbisedeki çamur lekesini hiçbir zaman yaşken hemen fırçalamayın. Bekleyin kurusun sonra fırçalayın. Hiç iz bırakmadan çıktığını göreceksiniz.

  • Ütüde sararan çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, ütünüzle kurutun. Leke yok olur. Bir başka yol da sararan kısmı oksijenli su ile ıslatıp, gene ütü ile kurutmaktır.

  • Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesi; lekeler birkaç aylık bile olsa, saf gliserin ile ovun. Yarım saat bekleyin. Sonra her zamanki gibi yıkayın.

  • Erkek gömleklerinde yakayı tersten de, yüzden de, yakanın ucundan ortasına doğru ütülemelisiniz.

  • Ayakkabıların şekillerini kaybetmemeleri için içlerine ya kalıp ya da yumuşak bez veya kağıt konulmalıdır.

  • Yüzleri çatlamış ayakkabılar üstlerine badem ya da hint yağı sürülüp kalıba geçirildikten sonra su buharına tutulmalıdır.

  • Süet ayakkabılardaki lekeler ince zımpara kağıdı ile ovularak çıkarılır.

  • Ayakkabılara su geçmesini önlemek için tabanına birkaç gün keten yağı sürülmelidir.

  • Kabuğu soyulmuş bir patatesi iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün. Bu kestiğiniz tarafı kumaşın parlak yerine sürmeye başlayın.Birkaç kez tekrarlayın. Bu işlemden sonra eteği veya pantolonu kurumaya bırakın.İyice kuruduktan sonra da temiz bir fırçayla fırçalayın. Kumaştaki parlaklıktan eser kalmadığını göreceksiniz.

  • Cikletin yapıştığı yerin altına naylona sarılmış bir miktar buz koyun.Biraz bekleyin, buzun soğutucu etkisiyle ciklet donar. Sonra temiz bir fırçayla cikleti fırçalarsanızyapıştığı yerden çıktığını göreceksiniz.

  • Yünlü kazakları yıkamak çok dikkat isteyen, oldukca zor bir iştir.Kazakları ılık suda, deterjansız olarak sabunla yıkamaktır. Yıkama sırasında çitilememeli, yıkadıktan sonra bükerek sıkmamalıdır. Yıkanan kazaklar avuç içinde sıkılmalı, bir havlu üstüne yayılarak kurutulmalıdır.

  • Ütülenecek pantolon diz hizasında çıkıntı yapmışsa, bunu normal bir usulle ütülemek bir fayda vermez. Onun için önce pantolon paçalarını normal iti şeklinin tam tersine koyup, diz yerini ütülemek gerekir. Bundan sonra dikiş yerleri üst üste getirilip ütülenir.

  • Musluğunuzu temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin. Sonuç size çok faydalı görünecektir.

  • Birkaç misafiriniz varsa, sigara dumanı salonunuzu dolduruverirhemen. Birkaç yere yaktığınız mumları yerleştirin. Az sonra, duman tamamen yok olur.

  • Musluğunuzun lastiğini (contasını) değiştirin. Siz tamir edemiyecekseniz tamircinin gelmesini beklerken, ''tıp tıp'' sesinden kurtulmak mı istiyorsunuz? O halde musluğa ucu lavabonuzun deliğine kadar inebilecek uzunlukta bir ip takın. Akan su damlaları sessizce bu ipi izleyecektir.

  • İçinde yumurta kaynattığınız suyu sakın dökmeyin. Soğumasını bekleyin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan bu suyla salon bitkilerini sulayın.

  • İçilen kahve telvelerini atmayın. Bunlardan bazı temizlik işlerinde yararlanabilirsiniz. Kahve telvelerini mutfak veya banyonuzdaki lavaboya dökün, bol su akıtın, kokuların ve su borusuna yığılan yağların yok olmalarına yol açar.

  • Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalısu, tıkalı delikten dökülürse tıkalı yer hemen açılacaktır.

  • Seramik eşya ve döşemeleri amonyaklı suyla silin. onra, ılık suyla durulayarak kurutun.

  • Camı en iyi parlatan gazete kağıdıdır. Önce deterjanlı suyla sildiğiniz camlarınızı sonra kağıt ile parlatmakta büyük fayda vardır.Camlarınız fazla soğuktan donmuş ise bu türlü camları tuza batırılmış nemli bezle silmek gerekir.

  • Mum lekesi üstüne kurutma kağıdı koyup kızgın ütü ile ütüleyin. Eriyen mum, yağ lekesi yapmadan, kurutma kağıdına geçecektir.

  • Lavabodan kötü koku geliyorsa içine bir avuç kalın tuz atın. Koku kesilir.

  • Yeni boyanan bir odada bir tencere içine su ve bir kaşık amonyak katın, karıştırın. Bir gün bekletin, badana kokusundan eser kalmadığını göreceksiniz.

  • Evinizin beyaza boyanmış kapı, pencere ve benzeri tahta kısımlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç soğanı, iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanın pırıl pırıl parlaması için çok fazla ovmanız gerekmeyecektir.

  • Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçası ile silmek kafi gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke de tutmayacaktır.

  • Karıncalardan kurtulmak için en basit çare bulundukları yere kesilmiş yarım limon koymaktır. Limon çürüyünce, neşrettiği hafi, kendine mahsus koku karıncaları kaçırmaya kafidir.

  • Evlerin içi ısıtılınca pencerecamları ekseriyetle terler, su aşağı doğru süzülerek camları kirletir. Buna mani olmak için, bir bezi az gliserine batırarak camları bu bezle silmektir. Gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine mani olur.

  • Rahatsız edici ölçülere ulaşıyorsa, mutfaktaki yemek kokularını amonyak yakarak yok edebilirsiniz.

  • Odanın orta yerine içinde kireç kaymağı bulunan bir tabak koymalı. Pencere ve kapıları sıkı sıkı kapamalı ve yirmi dört saat böylece bırakmalı. Bu müddet geçtikten sonra kapı ve pencereleri açarak odayı havalandırmalı. Odada boya kokusu hiç kalmıyacaktır.

  • Banyonuzun tertemiz olmasını isterseniz haftada bir sıcak sirke ile yıkayınız. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice siliniz, sonra temiz su ile yıkayınız.
  • Soğanları musluk altında soyarsanız, ellerinize soğan kokusu sinmez veboş yere göz yaşı akıtmazsınız.


  • Maydanozların saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın. Sularının kuruması için bir yere serin. Bir kavanoza doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabına koyun. Böylece sakladığınız maydanozlar on beş gün tazeliklerini koruyacaklardır.

  • Doğranmış soğanları ağzı kapalı bir kavanoza doldurarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.


  • Marul salatanıza birkaç yaprak ince kıyılmış nane yaprağı ilave edin, lezzeti konuklarınızı şaşırtacaktır. Marulun dış yapraklarında vitamin daha fazladır, onun için dış yapraklarından da yararlanın, atmayın. Marulunuzun yaprakları pörsümüşse; biraz sıcak suda bırakın, sonra soğuk suyla yıkayın. Marulunuz tazelenecektir.


  • Limon kabuklarını kurutup saklayınız. İcabettiği zaman bunları rendeleyerek salçalara, pastalara, limon kokusu vermekte kullanabilirsiniz.Temiz kömür tozu (odun kömürü) müsavi miktarda karıştırılmış kurumuş limonkabuğu tozu ile güzel bir diş tozu da yapabilirsiniz. İki kahve kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğurendesi küçük bir cezvede kaynatılarak içilecek olursa hamı kolaylaştıran çok faydalı bir içecek olur.

  • Elmalarınızı gliserinle silerseniz, onları bütün bir kış üzerlerinde en küçük bir kırışık dahi oluşmadan saklayabilirsiniz.


  • Soğanları doğradıktan sonra üzerine tuz serpip bekletin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ayrıca, soğanları ince ince doğrayın ve birkaç saat limon suyuna yatırın veya doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın, sonra süzerek çıkarın.


  • Domatesi pişirirken daima bir tutam şeker atmayı unutmayın. Daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

  • Domates kabuklarını kolay soyulması için domateslerin üzerini dört tarafından bıçakla çizdikten sonra kaynar sudabir dakika kadartutmak kafidir.


  • Taze sebzeleri sakın akşamdan ayıklayıp bir tarafa bırakmayın. Sebzeler pişirileceği zaman yıkanıp, ayıklanmalı, bekletilmeden hemen ocağa konmalıdır. Böylece vitaminleri kaybolmaz ve pişmeleri daha iyi olur.


  • Sarmısak tadının yemeğe geçmesini, ancak tanelerinin gözükmemesini istiyorsanız; ayıkladığınız sarmısak dişlerini bir alüminyum kağıda iyice sarın ve bunu birkaç yerinden delin, yemeğe katın.Yemeğiniz pişince kağıdı çıkarın.


  • Limon suyunu posasız olarak çıkarmak istiyorsanız ve elinizde limonun suyunu çıkaracakbir araç yoksa; en kolayı, bir örgü şişiyle limonu bir başından diğerine kadar delin, hafif sıktığınızda limon suyunun posasız olarak aktığını göreceksiniz.


  • Ayva çekirdeklerini suda kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu saklayın. Bu su, soğuyunca donar. Güzel kokular ekleyerek jölelerde kullanın.


  • Kayısı, sinir zafiyetini giderir, uyku verir. Beyin yorgunluğunu giderir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.Kabızlığı giderir.


  • Çilek deyince akla hemen kum gelir, eğer çileklerinizi ıslak bir müslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız,çileklere bulaşan kum ve toprakların müslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz. Sonra bir iki kere su ile yıkamak yetecektir.

  • Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp sonra yemeyi hiç denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üzerine yapışan külleri temizleyecek, hem de çok değişik bir lezzet verecektir.

  • Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir müddet saklayabilirsiniz. Veya limonları su dolu bir kaba koyup, bu suyu her gün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.

  • Limonun üzerine tuz dökün. Veya limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun. Üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder