9 Ocak 2010 Cumartesi

pişirme püfleri

62. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.

54. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.

55. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.

56. Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.

57. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.

49. Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.

43. En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.

33. Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.

34. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.

23. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.

6. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

mutfakta tahta yerine plastik ve suni maddelerden yapılmış çalışma yüzeylerini tercih edin.çünkü bakteriler plastiğe daha zor nüfuz eder ve temizliği tahtadan daha kolaydır

Kahveyi taze saklamak için
Kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın.

Şekerlenmiş reçel için
Şekerlenmiş reçelinizi atmayın. Benmari usülü ile ısıtarak eski kıvamına getirebilirsiniz.

Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa
Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa tencereye birkaç parça çiğ patates atın.

Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra
Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra ekleyin, yoğurdu kesebilir.

Yemeğin yağı fazla kaçtığında
Yemeğin yağı fazla kaçtığında içine birkaç küp buz atın. Yağlar buzun üzerine toplanacaktır.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

# Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.

# Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.

# Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

# Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.


# Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

# Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

# Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

# Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.

# Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.


DONDURMA YAPARKEN

-------dondurmanın lezzetli olması için 4-5 kere karıştırılması gerekmektedir.birkaç saatte bir buzdolabının buzluğunda beklemekte olan dondurma içinde bulunduğu kabın etrafı buz tutmaya başlayınca,dondurmayı bir kaşık yardımıyla kaptan ayırmalı,tahta kaşıkla döverek iyice yumuşatılmalıdır.bir dondurma ne kadar iyi dövülür ve kabartılırsa o kadar iyi olur ve ağıza buz tanecikleri gelmez.süt ilavesiyle yapılan her çeşit dondurmada salep miktarı çok önemlidir.1 tatlı kaşığından fazla kullanmamak lazımdır.aksi halde dondurma yendiği zaman ağzınızdan gıcır gıcır sesler gelir.dondurmanın tadını kaçırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder