9 Ocak 2010 Cumartesi

sebze püfleri

GENEL
----koku yayan sebzeleri pişirirken,yanındaki ocakta çok kısık ateşte sirke kaynatın veya 3 yemek kaşığı sirkeyi haşlama suyuna katın.böylece kokunun yayılmasını engellersiniz.

----garnitür olarak sunacağınız haşlanmış sebzeleri gerektiğinden fazla haşlarsanız,onları robotta püre haline getirip, bir miktar krema ilave edin ve sebze püresi halinde servis yapın

Sebze Pişirirken
Kök ve yaprakları beraber pişen sebzelerin besin değerini korumak amacıyla, önce kökleri ince ince doğranıp tencereye atılmalı, yapraklar ise daha sonra ilave edilmelidir.

58. Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.

----SEBZELER

Domates Soyarken
Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur.

----DOMATES:kolay soymak için 20 sn sıcak suda tutup süzgece alın.üzerinden soğuk su geçirin ve bir bıçakla soyun.ama bu metodu sadece yemeklerde kullandığınız zaman yapın.

----domatesleri dikey olarak dilimleyin,böylece fazla su salmalarını önlemiş olursunuz ve dilimleriniz daha sert olur.

ISPANAK
# Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.

Karnıbaharın haşlama suyuna süt katarsanız
Karnıbaharın haşlama suyuna süt katarsanız kar gibi beyaz olacak ve kötü koku dağılacaktır.

----karnıbaharı pişirmeden önce,30dak tuzlu soğuk suda bekletirseniz kar gibi beyaz olur.

Kereviz pişirirken
Kereviz pişirirken içine lahana turşusu konduğunda kötü koku azalacaktır.

Lahana pişerken
Lahana pişerken ortaya çıkan kokuyu önlemek için tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için ekmek içlerini küçük bir torba içinde koyabilirsiniz.

----lahana pişirirken içine 1 adet ceviz kabuğu atarsanız,lahananın pişerken çıkan kokusunu engellemiş olursunuz.

Lahananın pişirirken
Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur.

LAHANA:lahana yapraklarını özellikle dolma yapmak için ayıklarken kök kısmını bıçakla oyarak ayırın ve lahananın başını sıcak suyun içine yerleştirin.5dak bekletin çıkarıp soğuk suyun içine atın.böylece yapraklar yırtılmadan birbirinden ayrılmış olacaktır.




# Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.

----mantarları et yemeklerinin içine koymadan önce tereyağında 2-3 dak sote edin.böylece hem lezzet hemde şekil olarak daha güzel olacaklardır.

Maydanozdan daha fazla yararlanmak için
Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

Maydanoz pişirirken
Pişmiş maydanozun tadı acımtırak olur ve vitamini kaybolur. Bu nedenle, maydonozu yemeği ateşten almadan birkaç dakika önce ilave edin.

Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.

Mısır haşlarken
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz.

----pancar gibi renkli sebzeleri haşlamak yerine,alüminyum folyoya sararak fırında pişirmeyi deneyin.bu yöntemle hem renklerini hemde lezzetlerini korursunuz.

Patlıcanları pişirmeden önce
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

Patlıcanların kararmasını önlemek için
Patlıcanların kararmasını önlemek için limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem kararmasını hem de acılaşmasını engellemiş olursunuz.


8. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

39. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.



Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve az miktarda zeytinyağı konmuş suda hafif haşlayın. İstediğiniz boyda doğrayın ve pilav yaparken içine katın.

Soğan soyarken
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı su dolu bir tasın içinde soyun.

Soğan soymaya başlamadan önce
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

----SOĞAN:kabuklarını keserken daha az ağlamak için,soğanı buz dolabında soğutun.

----elinizden soğan kokusunu çıkarmanın yoluda paslanmaz bir çatal veya bıçağı sıkıca kavramak,akan suyun altında birkaç dakika tutmaktır.



SALATA:zeytinyağı ve sirkeyi salatanın üzerine ayrı ayrı dökecekseniz önce yağı sonra sirkeyi koyun.eğer sirkeyi önce koyarsanız zeytinyağı yaprakların üzerinden kayıp gider ve yapraklar onu emmez
# Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.

DONDURMADAN ÖNCE SEBZELERİN HAŞLANMA SÜRELERİ

TAZE SEBZELER

-----Yeşil biber ve soğan haricindeki birçok sebzenin,dondurulmadan önce birkaç dakika kaynar suya atılıp çıkarıması gerekiyor.

-----patatesin dondurulmadan önce pişirilmesi gerekiyor.

DONDURMADAN ÖNCE SEBZELERİN HAŞLANMA SÜRELERİ

----LAHANA:1.5 dakika(doğranmış)

----HAVUÇ:3-5 dakika arası

----KARNABAHAR,KEREVİZ,BİBERLER:3 dakika

----MISIR:4-8 dakika

----PATLICAN:4 dakika

----YEŞİL FASULYE;2-3 dakika

----SOĞAN,ISPANAK;2 dakika

----BEZELYE;2-3 dakika

----KABAK;1dakika

haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder