tag:blogger.com,1999:blog-90158389645103426682024-03-07T22:07:18.985-08:00pratik bilgiler püf noktaları tecrübelerkhttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-42535773859012664072010-01-09T04:25:00.001-08:002010-01-09T04:25:57.744-08:00sütlü tatlı jöle püfleriPuding soğurken<br /><br />Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz.<br /><br />Jöle yaparken<br />Jöle yaptığınız kabı soğuk suyla yıkayıp içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüldüğü takdirde, jöleyi kalıptan çıkarmak kolaylaşır. Kalıp sıcakken etrafına ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletmek de iyi bir çözümdür.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-43244569005587394602010-01-09T04:16:00.001-08:002010-01-09T04:16:39.147-08:00salata püfleri# Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.<br /><br /># Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.<br /><br /># Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.<br /><br /># Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.<br /><br /># Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.<br /><br /># Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-14155743682772402172010-01-09T04:13:00.001-08:002010-01-09T04:32:23.048-08:00sos salça mayonez püfleri<div style="text-align: left;">Beşamel sos yaparken<br />Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle beşamel ve diğer sütlü soslara kıvamını bulduktan sonra tuz koyun.<br /><br />Mayonez hazırlarken<br />Mayonez hazırlarken sos kesilirse bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırparak yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.<br /><br />Salçanın küflenmemesi için<br />Salçanın kutusunu açtıktan sonra küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökün.<br /><br />61. Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.<br /><br /># Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir<br />garnitür olur.<br /></div>khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-56267457484525493922010-01-09T04:12:00.001-08:002010-01-09T04:12:16.794-08:00kızartma püfleriKızartma kokularını önlemek için<br />Kızartma kokularını önlemek için yağın içine bir iki dal maydanoz atılabilir.<br /><br />Kızartma yaparken<br />Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, yağın içine bir tutam tuz atmak yeterlidir.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-47414298338630467742010-01-09T04:11:00.001-08:002010-01-09T04:11:32.459-08:00bakliyat püfleriKuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.<br /><br /># Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.<br /><br /># Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin. Çünkü araya başka bir iş girer de pişiremezseniz, bezelyeler kuruyup sertleşebilir. Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini<br /><br /># Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-28765718332472979692010-01-09T03:51:00.001-08:002010-01-09T04:26:43.608-08:00koku püfleri30. Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.<br /><br />38. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın. <br /><br /># Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.<br /><br /># Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.<br /><br /># Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.<br /><br /># Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.<br /># Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.<br /><br /># Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.<br /><br /># Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da<br /><br /># Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz<br /><br /># Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.<br /><br /><br /># Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.<br /><br /># Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.<br /><br /># Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaadığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.<br /><br /># Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.<br /><br /># Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-74253554502609773122010-01-09T03:43:00.000-08:002010-01-09T03:56:48.576-08:00süt ve süt ürünleri püfleri-----sütü ocağa koymadan önce süt tenceresini soğuk suyla çalkalarsanız,süt kaynarken dibine yapışmaz.<br /><br /># Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay tazmedilir.<br /><br /><br /># Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.<br /><br /><br />67. Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.<br /><br />71. Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.<br /><br /># Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız<br /> tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.<br /><br />Gravyer peynirinin kurumaması için tuzlu suya batırılmış nemli bir beze sarılması yeterlidir.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-36511671380559718702010-01-09T03:38:00.001-08:002010-01-09T03:38:52.554-08:00yumurta püfleriOmletin tavaya yapışmaması için<br />Omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Yumurtayı tavaya alınca ocağın altını kısın.<br /><br />Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız<br />Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin.<br /><br /><br /><br />Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için<br />Katı yumurtayı parçalamadan kesmek için bıçağınızı önceden sıcak suda ıslatın.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-47862425603420294432010-01-09T03:26:00.001-08:002010-01-09T03:39:45.176-08:00meyve püfleriHam Meyvalar için<br />Çok sert ve ham kivileri bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.<br /><br />Meyve Salatası yaparken<br />Servis için bekleyen meyve salatasındaki meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyabilirsiniz.<br /><br />Meyveleri taze saklamak için<br />Meyvelerin arasına yaprak yerleştirirseniz daha uzun süre taze kalacaklardır.<br /><br />Portakalın suyunu iyice çıkarmak için<br />Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.<br /><br />70. Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.<br /><br />60. Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.<br /><br />63. Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.<br /><br />64. Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.<br /><br />Limondan daha fazla su elde etmek için limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla delmek gerekir.<br /><br />25. Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.<br /><br />----PORTAKAL:portakalı kolay soymak için kaynar suyun içinde 5dak bekletin.<br /><br />süzün ve biraz soğutun.beyaz lifli kısımlarının daha çabuk çıktığını göreceksiniz.<br /><br />----LİMON:suyu daha çok çıksın istiyorsanız sıkmadan önce 15 dak sıcak suda bekletin.<br /><br />----NARENCİYE:sıktığınız zaman kabuklarını atmayın.bunları rendeleyip buzlukta bekletin.kek,pasta ve reçellerde tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz.<br /><br />----narenciyeleribuzdolabından çıkarıp,oda sıcaklığına getirdikten sonra sıkarsanız daha çok meyve suyu elde edrsiniz.<br /><br />----narenciyeyi sıktığınızda eğer kabuğunuda kullanacaksanız,sıkmadan önce kabuğunu rendeleyip sonra sıkın.<br /><br />MEYVELER<br /><br />----meyveleri küçük porsiyonlar halinde dondurun.daha çabuk donmasını sağlar.<br /><br />----meyveyi dondurduğunuz kapta mutlaka biraz boşyer kalmasına dikkat edin.çünkü meyveler genleşir.<br /><br />----çok olgun muzları püre haline getirdikten sonra,içine biraz limon suyu ekleyip dondurarak keklerinizde kullanabilirsiniz<br /><br />KURU MEYVE<br /><br />----kuru meyveleri kesmeniz gerekiyorsa derin dondurucuda dondurduktan sonra kesin.bu onların yapışmalarını önleyecektir.<br /><br />ayrıca kullandığınız bıçağı arada bir sıcak suya batırın.daha kolay kesersiniz.<br /><br />----robotta kuru meyvelerinizi çekerken 1-2 tatlı kaşığı toz şeker atın.meyvelerin bıçağa yapışmasını önlersiniz.<br /><br />----kuru meyveleri şişirirken sıcak su yerine sıcak çay deneyin.çok lezzetli olduğunu göreceksiniz.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-14301295710274441822010-01-09T03:15:00.001-08:002010-01-09T04:29:02.506-08:00sebze püfleriGENEL<br /><div style="text-align: left;">----koku yayan sebzeleri pişirirken,yanındaki ocakta çok kısık ateşte sirke kaynatın veya 3 yemek kaşığı sirkeyi haşlama suyuna katın.böylece kokunun yayılmasını engellersiniz.<br /><br />----garnitür olarak sunacağınız haşlanmış sebzeleri gerektiğinden fazla haşlarsanız,onları robotta püre haline getirip, bir miktar krema ilave edin ve sebze püresi halinde servis yapın<br /><br />Sebze Pişirirken<br />Kök ve yaprakları beraber pişen sebzelerin besin değerini korumak amacıyla, önce kökleri ince ince doğranıp tencereye atılmalı, yapraklar ise daha sonra ilave edilmelidir.<br /><br />58. Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.<br /><br />----SEBZELER<br /><br />Domates Soyarken<br />Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur.<br /><br />----DOMATES:kolay soymak için 20 sn sıcak suda tutup süzgece alın.üzerinden soğuk su geçirin ve bir bıçakla soyun.ama bu metodu sadece yemeklerde kullandığınız zaman yapın.<br /><br />----domatesleri dikey olarak dilimleyin,böylece fazla su salmalarını önlemiş olursunuz ve dilimleriniz daha sert olur.<br /><br />ISPANAK<br /># Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.<br /><br />Karnıbaharın haşlama suyuna süt katarsanız<br />Karnıbaharın haşlama suyuna süt katarsanız kar gibi beyaz olacak ve kötü koku dağılacaktır.<br /><br />----karnıbaharı pişirmeden önce,30dak tuzlu soğuk suda bekletirseniz kar gibi beyaz olur.<br /><br />Kereviz pişirirken<br />Kereviz pişirirken içine lahana turşusu konduğunda kötü koku azalacaktır.<br /><br />Lahana pişerken<br />Lahana pişerken ortaya çıkan kokuyu önlemek için tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için ekmek içlerini küçük bir torba içinde koyabilirsiniz.<br /><br />----lahana pişirirken içine 1 adet ceviz kabuğu atarsanız,lahananın pişerken çıkan kokusunu engellemiş olursunuz.<br /><br />Lahananın pişirirken<br />Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur.<br /><br />LAHANA:lahana yapraklarını özellikle dolma yapmak için ayıklarken kök kısmını bıçakla oyarak ayırın ve lahananın başını sıcak suyun içine yerleştirin.5dak bekletin çıkarıp soğuk suyun içine atın.böylece yapraklar yırtılmadan birbirinden ayrılmış olacaktır.<br /><br /><br /><br /><br /># Buzdolabınızdaki mantarlarınızı kurumuş bir halde mi buldunuz? Bunları su yerine bir miktar bira içinde bekletirseniz, yeniden canlandıklarını göreceksiniz.<br /><br />----mantarları et yemeklerinin içine koymadan önce tereyağında 2-3 dak sote edin.böylece hem lezzet hemde şekil olarak daha güzel olacaklardır.<br /><br />Maydanozdan daha fazla yararlanmak için<br />Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.<br /><br />Maydanoz pişirirken<br />Pişmiş maydanozun tadı acımtırak olur ve vitamini kaybolur. Bu nedenle, maydonozu yemeği ateşten almadan birkaç dakika önce ilave edin.<br /><br />Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.<br /><br />Mısır haşlarken<br />Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz.<br /><br />----pancar gibi renkli sebzeleri haşlamak yerine,alüminyum folyoya sararak fırında pişirmeyi deneyin.bu yöntemle hem renklerini hemde lezzetlerini korursunuz.<br /><br />Patlıcanları pişirmeden önce<br />Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.<br /><br />Patlıcanların kararmasını önlemek için<br />Patlıcanların kararmasını önlemek için limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem kararmasını hem de acılaşmasını engellemiş olursunuz.<br /><br /><br />8. Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.<br /><br />39. Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.<br /><br /><br /><br />Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra<br />Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve az miktarda zeytinyağı konmuş suda hafif haşlayın. İstediğiniz boyda doğrayın ve pilav yaparken içine katın.<br /><br />Soğan soyarken<br />Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı su dolu bir tasın içinde soyun.<br /><br />Soğan soymaya başlamadan önce<br />Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.<br /><br />----SOĞAN:kabuklarını keserken daha az ağlamak için,soğanı buz dolabında soğutun.<br /><br />----elinizden soğan kokusunu çıkarmanın yoluda paslanmaz bir çatal veya bıçağı sıkıca kavramak,akan suyun altında birkaç dakika tutmaktır.<br /><br /><br /><br />SALATA:zeytinyağı ve sirkeyi salatanın üzerine ayrı ayrı dökecekseniz önce yağı sonra sirkeyi koyun.eğer sirkeyi önce koyarsanız zeytinyağı yaprakların üzerinden kayıp gider ve yapraklar onu emmez<br /># Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz, evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağını ilave etmelisiniz.<br /><br />DONDURMADAN ÖNCE SEBZELERİN HAŞLANMA SÜRELERİ<br /><br />TAZE SEBZELER<br /><br />-----Yeşil biber ve soğan haricindeki birçok sebzenin,dondurulmadan önce birkaç dakika kaynar suya atılıp çıkarıması gerekiyor.<br /><br />-----patatesin dondurulmadan önce pişirilmesi gerekiyor.<br /><br />DONDURMADAN ÖNCE SEBZELERİN HAŞLANMA SÜRELERİ<br /><br />----LAHANA:1.5 dakika(doğranmış)<br /><br />----HAVUÇ:3-5 dakika arası<br /><br />----KARNABAHAR,KEREVİZ,BİBERLER:3 dakika<br /><br />----MISIR:4-8 dakika<br /><br />----PATLICAN:4 dakika<br /><br />----YEŞİL FASULYE;2-3 dakika<br /><br />----SOĞAN,ISPANAK;2 dakika<br /><br />----BEZELYE;2-3 dakika<br /><br />----KABAK;1dakika<br /><br />haşladığınız sebzeleri hemen soğuk suyun içine atın ve kağıt havlular yardımıyla kuruttuktan sonra derin dondurucuya yerleştirin.</div>khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-83948233905072241012010-01-09T03:14:00.001-08:002010-01-09T04:14:39.841-08:00Patates püfleri# Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.<br /><br /># Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.<br /><br /># Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.<br /><br />69. Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.<br /><br />12. Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.<br /><br />----patatesleri kızartmadan önce üzerine biraz un serpin ve hatta tatlı kırmızı biber ve bulabilirseniz sarmısak tozu ilave edin.kızartmanız çok çok lezzetli ve altın sarısı olur.<br /><br />----patates kızartmasını çok seviyor ama kızartma yemek istemiyorsanız,patatesleri yumurta akına bulayın; tuz, sarmısak ve tatlı kırmızı biber ekleyerek,orta ısıslı fırında altın sarısı oluncaya kadar pişirin.<br /><br />----patates salatası,piyaz gibi pişirilerek hazırlanan salataların sosonu,mutlaka malzemeleriniz henüz sıckken ekleyin.böylece salata sosu daha çabuk emecek daha lezzetli olacaktır<br /><br />Kumpir yaparken<br />Kumpir yapmak için patatesleri önce 10-15 dakika haşlayıp çatalla delin. Fırında daha kolay pişecektir.<br /><br />Patates püresi yaparken<br />Patates pürenize değişik bir koku vermek için içine bir miktar hindistan cevizi atabilirsiniz.<br /><br />Patates soyarken<br />10 dakika sıcak suda bekletilen patatesler çok kolay soyulur.<br /><br />----patates püresinin krema kıvamına gelmesi için sütü sıcak olarak ilave edin.<br /><br />7. Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.<br /><br /><br /># Patateslerin filizlenmesini önlemek için patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.<br /><br /># Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-4300251537409643732010-01-09T03:04:00.001-08:002010-01-09T03:44:47.941-08:00hamur püfleriKEK PÜFLERİ<br /><br />53. Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.<br /><br />11. Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.<br /><br />13. Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.<br /><br />5. Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.<br /><br />3. Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.<br /><br /><br />Kek Yaparken<br />Fırından çıkan keki 15 dakika ıslak bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde dolaştırdıktan sonra kalıbından çıkarmak kolaylaşır.<br /><br />Kekin ortasına malzeme koymak için<br />Kekin ortasına malzeme koymak için bıçakla kesmeye çalışmak yerine kalın bir dikiş ipliğini kekin etrafına dolayıp dikkatle çektiğinizde kekin düzgün bir şekilde ortadan ikiye kesildiğini göreceksiniz.<br /><br />Kekin çökmemesi için,<br />Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.<br /><br />TART PÜFLERİ<br /><br />9. Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.<br /><br />19. Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.<br /><br />KURABİYE PÜFLERİ<br /><br />27. Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz.<br /><br />PASTA PÜFLERİ<br /><br />Pasta yaparken<br />Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız rendenin kalın tarafıyla parçalara bölün. Küçük parçalar halindeki margarin daha kolay işlenir.<br /><br />HAMUR PÜFLERİ<br /><br />Hamur açarken<br />Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir.<br /><br />Hamur Kızartırken<br />Kızartmak üzere hazırladığınız hamura kabartma tozunun yanında toz şeker de eklerseniz hamurunuz lezzetlenir.<br /><br /><br />Hamuru dökmeden önce<br />Hamuru dökmeden önce kek kalıbının içine alüminyum folyo koyun. Böylece pişen keki rahatça çıkarabilirsinız.<br /><br />14. Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.<br /><br />Hamur açarken<br />Hamur açarken merdane yerine soğuk su dolu bir şişe kullanın. Hamur daha kolay açılacaktır.<br /><br />Lezzetli ve tam kıvamında börek yapabilmek için<br />Lezzetli ve tam kıvamında börek yapabilmek için hamuru fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-43357202353105213582010-01-09T03:00:00.000-08:002010-01-09T04:27:03.010-08:00et tavuk balık pişirme püfleri<span style="font-weight: bold;">ET AV HAYVANLARI PÜFLERİ</span><br /><br /># Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir iğne ile deliniz.<br /><br /># Hazırlanacak etleri pişirmeden bir saat önce buzdolabından çıkarın. Böylece daha yumuşak ve leziz olacaklardır.<br /><br /># Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.<br /><br /># Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.<br /><br /># Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.<br /><br /># Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü almalı, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla sıvamalıdır.<br /><br />50. Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.<br /><br />22. Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.<br /><br />Et pişirirken<br />Bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımında ovulup 12 saat buzdolabında bekletilen etler daha lezzetli olur.<br /><br />Et pişirirken<br />Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz.<br /><br />-----ızgarada pişireceğiniz etlerin yumuşacık va lezzetli olmasını istiyorsanız,üzerlerine zeytinyağı ve limon suyu karışımını sürüp 40-45 dakika bekletin ve tuzunu piştikten sonra koyun.<br /><br />Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olması için<br />Kırmızı et ile hazırladığınız yemeklerin daha lezzetli olması için etin üzerine bir miktar biberiye serpin, kemik uçlarına sarımsak sürün. Daha sonra az yağ ile fırında kızartın.<br /><br />Av hayvanlarında rastlanabilen ağır kokuyu gidermek için<br />Av hayvanlarında rastlanabilen ağır kokuyu gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak gerekir.<br /><br /># Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.<br /><br /># Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.<br /><br /><br /><span style="font-weight: bold;">TAVUK KÜMES HAYVANLARI PÜFLERİ</span><br /><br /># Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç,<br /> soğan ve kereviz sapı ( veya maydanoz ) konursa haşlama suyu<br /> çok lezzetli olur.<br /><br /># Fırında tavuk pişirirken üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.<br /><br /><br />42. Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.<br /><br />Kızarttığınız tavuğu tekrar ısıttığınızda<br />Kızarttığınız tavuğu tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız buharda ısıtmayı deneyin. Bunun için önce tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Süzgeci kaynar su dolu bir tencerenin üzerine oturtun.<br /><br />Fırın torbasında tavuk pişirirken<br />Fırın torbasında tavuk pişirirken malzemeleri doldurduğunuz fırın torbasının üzerine bir kaç delik açın. İçine birkaç diş de sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.<br /><br />Fırında tavuk kızartacağınız zaman<br />Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını tavuğun içine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.<br /><br />Fırında tavuk kızartırken<br />Fırında tavuk kızartırken üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun.<br /><br /><span style="font-weight: bold;">BALIK DENİZ CANLILARI PÜFLERİ</span><br /><br /><br /># Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.<br /><br /># Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.<br /><br />68. Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.<br /><br />Kalamar pişirirken<br />Kızartmadan önce süte batırılan kalamar daha yumuşak olur.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-55288038300451946922010-01-09T02:44:00.001-08:002010-01-09T02:51:47.952-08:00pazar alışverişi püfleriSEBZE SEÇİMİ<br /><br />ŞİMDİ SEBZELERE BAKALIM<br /><br />TAZE FASULYE-ortadan katladığınızda kırılıyorsa iyisidir alın.bükülüyorsa almayın.<br /><br />BROKOLİ-sert ve yeşil olanları alın.sararmış çiçek açmış olanları almayın.<br /><br />BAMYA-küçük ve tüylü olanları tercih edin.büyük olanlar sert ve kılçıklıdır.<br /><br />SALATALIK-şekli düzgün ve sert olanları seçin.eğri ve yumuşak olanları almayın.<br /><br />BİBER-birkaç çeşidi ve rengi olanları vardır.tatlı biber sert ve parlak olur.<br /><br />PATATES-büyüklüğü önemli değildir.yalnız çapa izi ve bitmeye başlamış olanları almayın.<br /><br />DOMATES-düzgün ve parlak renkli sera domatesleri sizi yanıltmasın.şekli bozuk olsada tarla domatesi alın ve elinizden geldiği kadar yarı olgununu alıp evde olgunlaşmasını bekleyin.tarla domatesi doğal ve hormonsuzdur.<br /><br />LAHANA-büyük ve beyaz yapraklı olanlarını alın.daha lezzetlidir.<br /><br />ISPANAK-kırmızı köklü,geniş yapraklı vekısa olanlarını alın.daha lezzetlidir.<br /><br />SEMİZOTU-tohumlanmamış,canlı ve yeşil renkte olanlarını tercih edin.<br /><br />ENGİNAR-yeşil yapraklarının ucunda siyahlık varsa kart olduğuna işarettir.kökünde delik olmamasına dikkat edin.kurtlu olabilir.<br /><br />MARUL-göbeği ele gelen marul seçin.kıvırcık alıyorsanız yapraklarının dağınık olmamasına,sıkı ve yeşil olmasına dikkat edin.<br /><br />PATLICAN-tazesi gergin ve parlak olur.uzun olanlarda tohum daha azdır.sapı sert,yaprağı yeşil olan patlıcan tazedir.<br /><br />BÖRÜLCE-tazesi koyu yeşil renkli ve canlıdır.ince olanlarını tercih edin.kalını kılçıklıdır.<br /><br />MEYVELER<br /><br />MUZ-olgun muz almaktansa ham muz alıp tezgahta olgunlaşmasını bekleyin.ve hevekle alın daha uzun ömürlü olur.buz dolabındada saklamayın.<br /><br />PORTAKAL-büyüklerini seçmeyin.küçükler hem sulu hemde tatlı olur.seçerken ağır olanlarını seçin.<br /><br />KİVİ-kivinin olgun ve fazla sert olmayanlarını seçin.kokusunun güzel olmasına dikkat edin.<br /><br />ŞEFTALİ-kırmızı olmasına,yeşil kısımlarının olmamasına dikkat edin.orta boy yada küçük olanlarını tercih edin.büyüklerinin çekirdekleri çatlak ve besin değeri azdır.<br /><br />KAVUN-turfandasını almayın.sapı kolay kopan ağır olanları seçin.<br /><br />ÇİLEK-tezgahta satılanlardan alın.küçük ve parlak olanları tercih edin.<br /><br />ARMUT-sarı renkli olanları tercih edin.yeşili ham olur.<br /><br />ÜZÜM-taneleri çabuk dökülen salkımları almaktan kaçının.çabuk çürümesine sebep olur.<br /><br />Balık alırken<br />Balık alırken gözlerinin parlak, solungaçlarının pembe ya da kırmızı renkte olmasına dikkat edilmelidir.<br /><br />EKONOMİK VE DOĞRU ALIŞVERİŞ<br /><br />MERHABA<br /><br />mutfağa giripte birşeyler hazılayabilmemiz için önce alışveriş yapmamız gerekir.isterseniz önce<br /><br />EKONOMİK VE DOĞRU ALIŞVERİŞ NASIL YAPILIRona bir bakalım.<br /><br />1-haftanın bir gününü alışveriş günü olarak belirleyin ve bir ihtiyaç listesi hazırlayın.<br /><br />2-elinizden geldiği kadar marketlerde az zaman harcayın,böylece fazla para harcamamış olursunuz.<br /><br />3-alışverişe kesinlikle aç karnına çıkmayın.aç çıkarsanız gördüğünüz herşey size cazip gelecek ve ihtiyaç fazlası ürünlerle bütçenizi zorlayacaksınızdır.<br /><br />4-deterjan,şampuan,sabun va diş macunu gibi temizlik ürünlerini mümkünse 6-12 aylık sürede yetecek kadar toptan alın.böylelikle yıl içinde gelecek olan zamlardan korunmuş olursunuz.<br /><br />5-konserve alırken ezik kutuları almayın.içindeki ürün bozulmuş olabilir.buda zehirlenme demektir.(çocuk ve hayvanlardan uzak tutulması gerekir)<br /><br />6-paketlenmiş ürünlerde paketin ambalajının açılmamış olmasına dikkat edin.açık ürünler zarar görmüş olabilir.<br /><br />7-donmuş gıda alırken paketin buzlu olmamasına dikkat edin.buzlu ise bu paketin çözülüp tekrar dondurulduğuna işarettir.<br /><br />8-paket ürünlerde fiyat karşılaştırması yaparken gramajı dikkate alın.<br /><br />9-paket ürünlerde son kullanma tarihlerini dikkate almayı unutmayın.tarihi geçmiş ürünleri genellikle rafların arka taraflarında yer alırlar.<br /><br />10-balık alırken gözlerinin canlı olmasına dikkat edin.<br /><br />11-et,tavuk ve balık gibi ürünleri alırken alışverişin en sonuna bırakın eve gittiğinizde önce onları dolaba yerleştirin.<br /><br />12-her zaman mevsimin sebze ve meyvelerini almaya çalışın.<br /><br />13-bütçenize uygun mevsim sebze ve meyvelerini almaktan kaçınmayın.pahalı sera ürünlerinden uzak durun.<br /><br />14-sebze ve meyve gibi ihtiyaçlarınızı süper marketler yerine semt pazarlarından almayı tercih edin.hem daha ucuz hemde daha taze olurlar<br /><br />15-çok olgun ve ve ham sebze ve meyveleri almayın.doğal görünümlerinden daha iri ve daha parlak olanların albenisine kapılmayın.bunlar doğal ortamda yetişenler kadar lezzetli değildir.<br /><br />HANIMLAR ekonomik ve doğru alışveriş hakkında yazacaklarım şimdilik bu kadar.bilmek istediğiniz şeyler olursa yazabilirsiniz.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-64536892315668096532010-01-09T02:36:00.001-08:002010-01-09T02:43:06.111-08:00buzdolabı saklama püfleriDONDURMA İPUÇLARI<br /><br />DONDURMA İPUÇLARI<br /><br />----yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir.derin donduruculaeın en etken çalıştıkları dönem,dolu oldukları zamandır.ancak havanın yiyecekler arasında dolaşabileceği boşluklar bırakılmalıdır.<br /><br />-----elektrikler kesildiğinde donducunun kapağını kesinlikle açmayın.bu şekilde 48 saate kadar gıdaları 0 C derecede tutma etkisini sürdürür.ancak dondurucunuz nisbeten boşsa açmadığınız takdirde 24 saat gıdaları bozulmadan saklayabilir.<br /><br />-----bulunduğunuz bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa dondurucunuzu dolu tutmaya özen gösterin.az gıda koyabiliyorsanız torbalara doldurduğunuz buz torbalarını gıdaların arasına yerleştirin. dondurucunun içindeki havanın muhafaza edilmesinde büyük yardımı olacaktır.<br /><br />-----siz evde yokken dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için içine plastik kaplar içinde buz kalıpları yerleştirin.döndüğünüzde kalıpların şekillerinde bir değişme olmuşsa dondurunuzun çözülüp sonra tekrar donduğunu gösterir ki buda gıdaların gerektiği gibi saklanmadığını gösterir.<br /><br />-----dundurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve kullanırken tarih sırasına göre kullanın.<br /><br />-----dondurulmuş gıdalarınız yarı çözülmüş bir hale gelmişse,ama üzerinde ve içerisinde hala buz kristalleri varsa veya bu gıdaların soğuklukları 4Cderecenin altındaysa yeniden dondurulabilir<br /><br />-----çok tuzlu ve pişmiş gıdaların dondurulması normal veya az tuzla pişmiş gıdalrdan daha zordur ve saklama ömürleri daha kısadır.bu nedenle pişirmeyi düşündüğünüz gıdaları az tuzlu pişirmeye özen gösterin.unutmayınki<br /><br />YOLLAR BUZLANDIĞINDA ALINAN İLK TEDBİR YOLLARI TUZLAMAKTIR.<br /><br />-----yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır.bu nedenle pi,rzola gibi yağlı gıdaları dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız.önce yağlarını temizlemeniz gerekir.<br /><br />-----yiyecekleri dondurucuda alimünyum folyo yerine plastik torba veya streç filmle kaplayarak dondurun.<br /><br />-----donduracağınız gıdalarda fazla baharat kullanmayın. baharat donunca tadı keskinleşir.<br /><br />-----gıdaları plastik torbalarda donduracaksanız havasının iyice alınmış olmasına dikkat edin.<br /><br />-----fındık fıstık gibi gıdaları ağzı kapalı plastik torbalarda dondurucuda 8 ay.buz dolabında 4 ay muhafaza edebilirsiniz.<br /><br />-----soğan gibi tatlandırıcılar dondukları zaman tatları keskinleştiği için 1 er yemeklik porsiyonlar halinde dondurun.<br /><br />------kızrtılmış ve pane edilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının.çünkü bu gıdalar dondukları zaman lastik gibi olurlar<br /><br /> <br /><br /> <br /><br />Tarih: 07:56, 2/5/2007 Kategori: pratik bilgiler Yorum (3) | Yorum yaz | Bağlantı<br />BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCUDA SAKLAMA<br /><br />MERHABA ARKADAŞLAR<br /><br />biraz ondan biraz bundan derken pratik bilgilere kaldığımız yerden devam edelim mi?<br /><br />isterseniz önce gıdaları derindondurucu ve buzdolabında ne kadar saklayabiliriz<br /><br /> ona bir bakalım daha sonrada saklama ipuçlarını verelim<br /><br />YAZACAĞIM DEĞERLERDE GÜNLÜK VE HAFTALIK DEĞERLER BUZDOLABI İÇİN,AYLIK DEĞERLER İSE DERİN DONDURUCU İÇİN GEÇERLİDİR<br /><br />SÜT ÜRÜNLERİ<br /><br />TEREYAĞI VE MARGARİN:1-2 hafta----6-8 ay<br /><br />PEYNİR:5 gün<br /><br />YUMURTA(pişmiş):1 hafta<br /><br />YUMURTA(çiğ):1 hafta--------12 ay<br /><br />SÜT:1hafta------1 ay<br /><br />YOĞURT:7-10 gün<br /><br />BALIKLAR<br /><br />YAĞSIZ BALIKLAR:1 gün-----6 ay<br /><br />YAĞLI BALIKLAR:1gün-----3 ay<br /><br />ETLER<br /><br />KUZU ETLERİ:2-4 gün-----6-9 ay<br /><br />DANA ETİ(çiğ):2-4 gün------6-12 ay<br /><br />TAVUK VE HİNDİ ETLERİ:1-2 gün-----6-12 ay<br /><br />PİŞİRİLMİŞ ETLER:2-4gün-----2-3 ay<br /><br />SOSİS:2-4 gün-----2 ay<br /><br />KEKLER VE TARTLAR<br /><br />TARTLAR(çiğ meyveli):1 gün-----6-8 ay<br /><br />TARTLAR(pişmiş meyveli):3 gün-----2-4 ay<br /><br />KREMALI KEKLER:2-4 ay<br /><br />KREMASIZ KEKLER:2-4 ay<br /><br />MEYVELER<br /><br />ELMA VE NARENCİYE:1-2 hafta<br /><br />KİRAZ,ÇİLEK,DUT:2-3 gün-----8-12 ay<br /><br />KARPUZ,ŞEFTALİ,ARMUT,ERİK:3-5 gün-----8-12 ay<br /><br />SEBZELER<br /><br />ENGİNAR,BROKOLİ,LAHANA,FASULYE,PATLICAN,<br /><br />BEZELYE,BİBER,ISPANAK:3-5 gün-----8-12 ay<br /><br />PİŞİRİLMİŞ SEBZELER:2-3 gün<br /><br />KABAK,HAVUÇ:1hafta-----8-12 ay<br /><br />DOMATES,YEŞİL SALATA,KEREVİZ:1 hafta<br /><br />ET,TAVUK,BALIK<br /><br />--ÇİĞ ET,TAVUK,BALIK:hemen tüketecekseniz dondurmadan buzdolabında saklayın.<br /><br />---dana eti,kıyma 1-2 gün;pirzola,bonfile,biftek;3-5 gün arası,sakatatlar ise en fazla;2 gün<br /><br />---balık buzdolabında mutlaka balıkçılardaki gibi buz üstünde saklanmalıdır.saklama poşetine doldurduğunuz buzların arasına yerleştirip buzdolabında saklayın.<br /><br />---balık ve deniz mahsulleri,çiğ olarak buzdolabında sadece 24 saat saklanabilir.pişmiş olarak saklandığında 24 saat tazeliğini korur<br /><br />---tavuk çiğ olarak buzdolabında 2-3 gün.tavuk ciğeri ise 2gün saklanabilir<br /><br />---şarküteri etleri eğer vakum paketlenmemişse buzdolabında 3-5 gün,vakum paketliyse üzerindeki kullanma tarihine kadar saklanabilir<br /><br />---çiğ etleri ve çözülmek için çıkardığınız etleri buzdolabının alt raflarında muhafaza edin.<br /><br />---ETLİ YEMEKLER VE ETLİ SEBZE YEMEKLERİ;buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.<br /><br />---PEYNİRLER<br /><br />---peynirler genellikle buzdolabında saklanır.peyniri dolaba koymadan önce yağlı kağıt veya streç film le kaplatın sonra folyoya sarıp dolaba koyun.<br /><br />---beyaz peyniri çok uzun süre kullanmak istiyorsanız,zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklayabilirsiniz.<br /><br />---açılmış krem peynirleri buzdolabında 2 hafta,kaşar ve çedar gibi sert peynirleri 3-4 hafta saklayabilirsiniz.<br /><br />---YUMURTALAR<br /><br />---yumurtanın taze olduğunu anlamak için yarım lt suyun içinde 2 yemek kaşığı tuzu eritin ve yumurtayı içine atın.yumurta batarsa tazedir.<br /><br />---yumurtalar raflara sivri uçları aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir<br /><br />---yumurta kendi kartono içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.çünkü bildiklerimizin aksine YUMURTA KABUĞU İÇİNE KOKU GEÇİREBİLİR.bunun için açık saklanması yerine kapalı olarak saklanması koku almasını önleyebilir.<br /><br />---yumurtanın sarısını buzdolabında 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğunuz plastik bir saklama kabı içinde ağzı kapalı olarak 4gün saklayabilirsiniz.beyazıda yine ağzı kapalı bir saklama kabında 2-4 gün saklanabilir.<br /><br />---yumurta kabuğuyla katı haşlanmış olarak 8-10 gün saklanabilir<br /><br />GIDALARIN ORTALAMA SAKLANMA ZAMANLARI<br /><br />-eğer gıdalar,satın alınmadan önce doğru yöntemlerle saklanmışlarsa buzdolabında aşağıda belirtilen ortalama dayanıklılık süreleri boyunca tazeliklerini korurlar.<br /><br />-çözülen donmuş sebzeler saklama kabında 3GÜN<br /><br />-açılmış konserve fazlaları 3GÜN<br /><br />-muhallebiler,sütlü soslar,kek,pasta ve tart için kremalı içler buzdolabının en serin rafında 2-3 gün saklanabilir.<br /><br />-ELMA:yıkanmadan saklandığında 1 ay<br /><br />-NARENCİYE:2 hafta<br /><br />-kiraz,vişne, çilek,böğürtlen gibi meyveler 5 gün<br /><br />-diğer birçok meyvede 5 gün saklanabilir.<br /><br />TAZE SEBZELER<br /><br />-Taze sebzeleri uzun zaman saklamak yerine en kısa zamanda tüketmeye çalışın.eğer günlük veya haftalık sebze alışverişi yapamıyorsanız,bazı sebzeleri dondurarak,derindondurucuda saklama yöntemine başvurabilirsiniz.<br /><br />-sebzeler tercihen buzdolabının özel sebze saklama bölümünde saklanmalıdırlar<br /><br />-KIVIRCIK SALATA:buzdolabında yıkanmadan konursa 5-7 gün<br /><br />yıkanmışsa 3-5 gün saklanabilir.<br /><br />-tere,maydanoz,fesleğen ve dereotu gibi sebzeleri yıkadıktan sonra köklerini bir bardak soğuk su içine oturtup bir saklama poşetini koyduğumuz sebzeyi içine alacak şekilde üzerine geçirip buzdolabına yerleştirmeliyiz.bu yöntemle 7gün dayanabilir.<br /><br />-havuç gibi kök bitkileri buzdolabında 2 haftaya kadar saklanabilirler.<br /><br />-mantar kağıt bir torba içinde buzdolabının en alt kısmında muhafaza edilmelidir.<br /><br />-enginar ı 1 günden fazla buzdolabında bekletmeyin<br /><br />-çayı mutlaka ağzı iyice kapanabilen kavanozlarda,mutfağın serin ve karanlık bir köşesinde saklayın.<br /><br />-SİRKE<br /><br />sirke çok asitli olduğu için demir,teneke,bakır ve pirinç kutularda saklamayın<br /><br />-EKMEK<br /><br />bir parça kerevizi ekmeyi sakladığınız yerin bir kenarına yerleştirirseniz,ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlarsınız.ekmeği derindondurucu ve buzdolabındada iyice sarılı olarak saklayabilirsiniz.sararken saklama poşeti ve ya streç film kullanabilirsiniz.<br /><br />-KONSERVELER<br /><br />açılmamaış konserveler yine kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında (21derecede)saklanmalıdır.<br /><br />-konserve kutularını asla ocakların,kaloriferlerin yakınlarında yada çok soğuk bölgelerde saklamayın.çünkü kapalı konservenin aşırı ısınması ve donması lezzetini bozacaktır<br /><br />ÇİKOLATA<br /><br />-çikolata nemden ve sıcaktan etkilenir.bunun içinde sarılı ambalajlı olarak 15 derecenin altında saklanmalıdır.en etkin saklama ise önce yağlı kağıda sonrada folyoya sarılmalıdır.<br /><br />-kek ve pasta için kullanacağınız çikolatayı rendeleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.<br /><br />BAHARATLAR<br /><br />-baharatlar asla ocakların üzerindeki ve yakınındaki raflarda saklanmamalıdır.çünkü ısı ocaktan yukarı çıkar ve raflardaki baharatların ısısının yükselmesine sebep olur.dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine ve renklerinin kokularının değişmesine sebep olur.<br /><br />-baharatları az miktarlarda alıp kullanmayı deneyin.böylece her zaman taze ve lezzetli baharatlar kullanmış olursunuz.<br /><br />-baharatlar mutfağın en serin ve kuru karanlık köşesinde saklanmalıdır.<br /><br />-baharat alırken öğtülmemiş olarak alırsanız 1 seneye kadar saklarsınız.<br /><br />-saımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz.sarımsakları bitirdikten sonra kalan yağı nefis bir salata sosu olarak kullanabilirsiniz<br /><br />GIDALARIN SAKLANMASI<br /><br />RAFTA,BUZDOLABINDA,DERİNDONDURUCUDA,doğru saklama yöntemleri<br /><br />-doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir,dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.<br /><br />-genellikle gıdalar serin ve kuru yerde saklanmalıdır.buzdolapları çok doldurulmamalıdır.çünkü çok dolu buzdolaplarında,hava rahatça dolaşamadığı içiniyi soğutma sağlanamaz.<br /><br />-buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece,en soğuk bölmeside -4 dercce olmalıdır.buzluk ve derindondurucu bu bölmelere dahil edilmemiştir.<br /><br />-buzdolabının içinde küçük bir kapta saklayacağınız karbonat,gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.<br /><br />-RAFTA SAKLAMA(kuru gıdalar)<br /><br />-un,şeker,kuru bakliyat türü kuru gıdalar,tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.<br /><br />-şeker ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene,esmer şeker ise 4 ay saklanabilir.<br /><br />-patatesler buzdolabına konmadan serin bir yerde saklanmalıdır.<br /><br />-pirinç,serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak 2 sene saklanabilir.<br /><br />-aldığınız un ve mısır unu gibi kuru gıdaları kavanozlara koymadan önce 7 gün buzlukta saklarsanız içlerinde olabilecek görünen ve görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız,diğer kuru gıdalarada geçmesini engellemiş olursunuz.<br /><br />-keklerinizi sakladığınız kutunun içine yarım elma koyarsanız,kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır.<br /><br />-zeytinyağının ömrünü cam şişenin içine 1 küp şeker atarak uzatabilirsiniz.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-83810901585648918842010-01-09T02:33:00.001-08:002010-01-09T02:33:58.879-08:00tamirat vs püfleri4. Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakın, böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.<br /><br />18. Duvar kağıtlarını yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını silin, kolayca çıkacaklardır.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-28952557082005363202010-01-09T02:32:00.000-08:002010-01-09T02:33:00.108-08:00mutfakta temizlik17. Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.<br /><br />36. Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz. <br /><br />47. Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın. <br /><br />48. Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın. <br /><br /><br /><br />51. Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-67383936732074744772010-01-09T02:26:00.001-08:002010-01-09T02:26:45.232-08:00çiçek bahçe15. Satın aldığınız kır çiçeklerinin daha uzun süre dayanarak vazoda güzelliklerini korumasını istiyorsanız, suyuna birkaç damla çamaşır suyu koyun. Daha uzun ömürlü olacaklardır.<br /><br />20. Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız, toprağına yumurta kabukları karıştırın. Böylece menekşeleriniz daha sağlıklı ve daha güzel çiçekler açacaktır.<br /><br /><br />40. Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır. <br /><br />65. Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık 5 cm derinliğine bir diş sarmısak gömerseniz gülü yaz boyunca zararlı böceklerden korursunuz. <br /><br />66. Şömine yada barbekü küllerini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz, üstelik bu çok faydalı.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-40669592708055156862010-01-09T02:15:00.001-08:002010-01-09T02:25:01.563-08:00sağlık püfleri----eğer yorulduysanız;temiz havada yapacağınız iyi bir yürüyüşten sonra ılık suyun içine bir avuç kaya tuzu atarak bacaklarınızı içine sokup dinlendirin.daha sonra bacaklarınızı bir duvara dayayarak kan dolaşımının vücutta dağılmasını sağlayın.<br /><br />59. Yoğun tempo yüzünden kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız bol bol taze hurma yiyin. <br /><br />1. Hızlı kilo verip tekrar almak vücudunuzun zayıflamaya karşı direncini arttırır ve giderek kilo vermeniz zorlaşır. Metabolizma alt üst olur.<br /><br />2. Yapılan yeni araştırmalara göre meyve, sebze ve yeşil bitkileri bol yiyen kişilerin daha az kanser ve kalp hastalığına yakalandığı tespit edilmiştir. <br /><br />10. Öğünler arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller. Ancak fazla abartmayın çünkü bir kuru erikte 8 kalori var.<br /><br />26. Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin, aksine kolonya ile ovalayın. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.<br /><br />31. Ekşi elma şeker hastaları için ideal bir meyvedir. 100 gramında 58 kalori bulunur. Kan yapıcı özelliğinden ötürü doktorlar tarafından büyüme çağındaki çocuklara ve hastalara önerilir. Hazmı kolaylaştırır, böbrekleri çalıştırır.<br /><br />35. Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir. <br /><br />41. Nane çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane çayını, kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz. <br /><br />46. Romatizma ağrılarınız tuttuğu zaman sabahları kuru üzümün suyunu çıkarın ve bir bardak için. Çünkü üzüm suyu romatizmaya karşı doğal ilaçtır.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-48399492276682769152010-01-09T02:14:00.001-08:002010-01-09T02:32:25.176-08:00giyecek püfleri-----boynunuza süs olarak bağladığınız fuların kayıp,şeklinin bozulmasından yakınıyorsanız bu fuları önce ikiye katlayıp,uçlarından belli belirsiz ortaya kadar dikin.daha sonra bağladığınızda ona istediğiniz şekli verin.<br /><br />16. Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suda bekletin, sonra yıkayın, çekmeyeceklerdir.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-32434537947606796452010-01-09T01:52:00.001-08:002010-01-09T04:32:43.834-08:00pişirme püfleri62. Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4'ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın. <br /><br />54. Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek. <br /><br />55. Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz. <br /><br />56. Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir. <br /><br />57. Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur. <br /><br />49. Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz. <br /><br />43. En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer. <br /><br />33. Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.<br /><br />34. Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.<br /><br />23. Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.<br /><br />6. Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır. <br /><br />mutfakta tahta yerine plastik ve suni maddelerden yapılmış çalışma yüzeylerini tercih edin.çünkü bakteriler plastiğe daha zor nüfuz eder ve temizliği tahtadan daha kolaydır<br /><br />Kahveyi taze saklamak için<br />Kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın.<br /><br />Şekerlenmiş reçel için<br />Şekerlenmiş reçelinizi atmayın. Benmari usülü ile ısıtarak eski kıvamına getirebilirsiniz.<br /><br />Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa<br />Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa tencereye birkaç parça çiğ patates atın.<br /><br />Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra<br />Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra ekleyin, yoğurdu kesebilir.<br /><br />Yemeğin yağı fazla kaçtığında<br />Yemeğin yağı fazla kaçtığında içine birkaç küp buz atın. Yağlar buzun üzerine toplanacaktır.<br /><br />Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.<br /><br /># Taze ekmek kolay kesilmez; parçalanır, dağılır. Muntazam dilimler elde etmek için, ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin, sonra hemen kurulayıp ekmeği dilimlemeye başlayın. Sık sık, hatta her dilimde bıçağı sıcak suya sokmanızda fayda vardır.<br /><br /># Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla ve benzerlerini saklarken böcek oluşmasını önlemek için kavanoz ya da kutunun içine iki, üç diş sarımsak koyun.<br /><br /># Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.<br /><br /># Ekmekler bayatladığı zaman robotta çekip galeta unu haline getirin. Dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın.<br /><br /><br /># Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.<br /><br /># Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.<br /><br /># Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.<br /><br /># Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.<br /><br /># Benmari usulü bir yemek pişirirken en önemlisi bu işe uygun bir tencere kullanmanız. Aksi halde pişim çok uzun sürer. Derin tencerelerden kaçınmalısınız. Su dolu kabın dibine küçük bir tabak koymayı deneyin. Böylece hararetli bir pişime engel olabilirsiniz.<br /><br /><br />DONDURMA YAPARKEN<br /><br />-------dondurmanın lezzetli olması için 4-5 kere karıştırılması gerekmektedir.birkaç saatte bir buzdolabının buzluğunda beklemekte olan dondurma içinde bulunduğu kabın etrafı buz tutmaya başlayınca,dondurmayı bir kaşık yardımıyla kaptan ayırmalı,tahta kaşıkla döverek iyice yumuşatılmalıdır.bir dondurma ne kadar iyi dövülür ve kabartılırsa o kadar iyi olur ve ağıza buz tanecikleri gelmez.süt ilavesiyle yapılan her çeşit dondurmada salep miktarı çok önemlidir.1 tatlı kaşığından fazla kullanmamak lazımdır.aksi halde dondurma yendiği zaman ağzınızdan gıcır gıcır sesler gelir.dondurmanın tadını kaçırır.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-54363541525490360042010-01-09T01:51:00.001-08:002010-01-09T02:40:56.848-08:00cilt bakımıSUNA DUMANKAYA DAN YAŞLANMAYI ÖNLEYİCİ FORMÜL<br /><br /><br />YAŞI 30 VEYA ÜZERİ OLAN HANIMLAR<br /><br />LÜTFEN BURAYA<br /><br />YAŞLANMAYI VE SARKMALARI ÖNLEYEN FORMÜL.<br /><br />hemde mufağımızda her gün kullandığımız malzemelerden<br /><br />----1 çorba kaşığı yoğurt<br /><br />----1tatlı kaşığı yaç maya<br /><br />mayayı yoğurdun içinde eritip krem haline getirin.gözçevreside dahil olmak üzere dekoltenize ve yüzünüze sürün.yarım saat bekletin ve ovalayarak çıkartın.hergün veya haftada 3 kere yapabilirsiniz<br /><br />----sütü kaynatın ve papatyayı içine atıp demleyin.buzluktaki kalıplara doldurup dondurun.her gün bir kalıp alarak yüzünüze sürerek eritin<br /><br />-----maydanozun suyuna biraz semiz otu ve taze nane atarak blendırda ezip krem yapın buzlukta dondurun.<br /><br />hergün bir kalıp alarak yüzünüze sürün.<br /><br />21. Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsanız bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.<br /><br />28. Eğer cildiniz kuru ise bir muzu ezin, içerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.<br /><br />CİLT TEMİZLEME LOSYONU<br /><br />-1kaşık biberiye, -2kaşık kurutulmuş papatya çiçeği, -4bardak su<br />biberiye ve papatya suda 15 dak kaynatılır.karışım soğuduktan sonra süzülür.<br />kalan sıvı temiz bir kaba alınır.<br />yüzünüzü bu karışımla yıkarsanız biberiye cildinizdeki mikropları öldürmeye,papatyada parlaklık kazandırmaya yardımcı olur.<br /><br /> <br /><br />YUMUŞATICI<br /><br />100gr gül suyu, 100gr parafin<br />parafin bir kapta kısık ateşte eritilir.üzerine gül suyu eklenir.karışım biraz ısıtıldıktan sonra şişeye alınır.bu karışımı uzun süre muhafaza edebilirsiniz.<br />kullanmadan önce şişeyi çalkalamyı unutmayın.birkaç uygulamadan sonra cildinizin yumuşadığını hissedeceksiniz.<br /><br />İPEKSİ BİR CİLT İÇİN<br /><br />1kaşık hindistan cevizi yağı,1kaşık badem yağı, 15gr balmumu, 2çay kaşığı salatalık özsuyu, 2 damla esans<br />esans dışındaki tüm malzemeler bir kaba konur ve orta ateşte,balmumu eriyene kadar ısıtılır.karışım iyice eridikten sonra 2 damla esans damlatılır.(sevdiğiniz bir koku seçin)hepsi karıştırıldıktan sonra muhafaza edileceği kaba konur ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılır.<br /><br /> dr.CENK DURMUŞKAHYA nın araştırmaları sonucu başvurduğu kaynaklardan alınmıştırkhttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-25534829764968644102010-01-09T01:49:00.002-08:002010-01-09T02:12:31.754-08:00lekelerHANGİ LEKE NASIL ÇIKARILIR<br /><br /><br />MERHABA HANIMLAR<br /><br />lekelere ayırdığım bu bölümde sizlere hepsi olmasa bile, en önemli lekelerin nasıl çıkartılabileceğini sıralamak istiyorum.ama önce lekeleri çıkarırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve hangi malzemelere ihtiyacımız olduğunu hatırlayalım<br /><br />BU MALZEMELERİ HER ZAMAN EVDE BULUNDURUN<br /><br />---GLİSERİN<br /><br />---ALKOL<br /><br />---AMONYAK<br /><br />---ASİT OKSALİK TEREBENTİN<br /><br />İSPİRTO<br /><br />bunların dışında<br /><br />---TUZ<br /><br />---NİŞASTA<br /><br />---LİMON KOLONYASI<br /><br />---ÇAMAŞIR SUYU<br /><br />---TALK PUDRASI<br /><br />ama bu arada bunları çocukların ulaşamıyacağı yüksek yerlerde ve ağzı sıkıca kapalı olan kaplarda saklamayıda sakın unutmayın.<br /><br />BUNLARA DİKKAT EDİN<br /><br />---Lekenin cinsi ne olursa olsun bunları tazeyken çıkarmak en doğrusudur.leke uzunca bir süre kumaşın üstünde kalırsa kumaş lekeyi iyice emecek ve çıkması çok zor olacaktır.<br /><br />----bunun dışında kumaşın cinsine çok dikkat etmeli.örneğin yıkanabilir mi,yıkanamaz mı?<br /><br />çitilemeye gelir mi?<br /><br />yıkanırsa boya verir mi?<br /><br />bunları iyi bilmelisiniz.mesela kadife bir kumaş asla çitilenemiyeceği için,lekeyi daima bez yerine pamuk parçasıyla çıkarmaya çalışmalısınız.<br /><br />---boya veren kumaşlarda lekeden kurtulabilirsiniz ama bu seferde soluk bir iz kalacaktır.bu yüzden kumaşı çok iyi tanımanızda yarar var.<br /><br />----KAN LEKESİ (ISLAK)<br /><br />Henüz ıslak olan kan lekesini yıkanabilecek durumdaysa soğuk suyla yıkamak yeterlidir.ama eğer yıkanmıyacak durumdaysa üzerine biraz nişasta sepmeli ve kuruduktan sonra fırçalamalısınız.<br /><br />----MÜREKKEP LEKESİ<br /><br />mürekkep lekesi bazı kumaş türlerinde anında çıkabilir.pamuklu ve beyaz kumaşlarda su katılmış çamaşır suyuna batıracağınız bir parça bezle,lekeli yeri bastırmadan silerseniz çıkarabilirsiniz.yada üzerine anında tuz serpmelisiniz<br /><br />----RUJ LEKESİ<br /><br />yıkanabilen kumaşlarda ruj sabunlu ılık suyla çıkarılabilir.yıkanamıyan kumaşlarda ise lekeyi alkolle silerek çıkarın.<br /><br />----YAĞ LEKESİ<br /><br />Pek çoğumuzun korkulu rüyasıdır yağ lekeleri.leke tazeyse üzerine hemen tuz serpmelisiniz.limon kolonyasıda işinize yarar.ama ipekli kumaşlarda tuz yerine talk pudrası serpmelisiniz.yıkanabilen kumaşları fırçaladıktan sonra yıkayın.yıkanamıyacak olanları temizlemeye verin.<br /><br />---KAKAO LEKESİ<br /><br />kakao lekesini sadece suyla çıkarmaya çalışmalısınız.sabun yada deterjan cinsi maddeleri kullanmamalısınız.özellikle soğuk su kakao lekesini çıkarmak için oldukça etkilidir.leke çıktıktan sonra dilerseniz sabunlu suyla yıkayabilirsiniz.<br /><br />----KURUMUŞ KAN LEKESİ<br /><br />bir litre suya iki yemek kaşığı amonyak karıştırın sonrada eski bir naylon çorabınızı bu karışıma batırıp,lekeyi fazla bastırmadan silerek çıkarın.<br /><br /><br /><br />KAHVE VE ÇAY LEKESİ<br /><br />kahve ve çay lekelerinden korkmanıza gerek yok.Kahve lekelerini sulandırılmış gliserinle kolaylıkla çıkarabilirsiniz.Çay lekelerine gelince,bunların üzerine anında kaynamış su dökerek çıkarabilirsiniz.Çay lekesinin üzerine limon kolonyası dökerekte çıkarabilirsiniz.<br /><br />----ALKOL LEKESİ<br /><br />Alkol lekesi çzellikle açık renk kumaşlarda belli eder kendini...İşte böyle bir durumda,lekenin altına bir parça pamuk koyup,üzerine su dökün ama kumaşı asla ovmaya ve çitilemeye çalışmayın.lekenin daha çok yayılmasına sebep olursunuz.<br /><br />----BİRA LEKESİ<br /><br />Bira, dökülen yere sarımsı bir leke bıraktığı gibi aynı zamanda da kumaşı sertleştirir.İşte bu durumda lekeyi tuzlu suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.Koltuklardaki bira lekesini ise tuzlu suya batıracağınız bir bezle silebilirsiniz.<br /><br />KIRMIZI VE ROZE ŞARAP LEKESİ<br /><br />şarap lekesini çıkarmak bir yana,çıkarmaya çalışırken silme işleminde çok dikkat etmek gerekir.çünkü leke kolaylıkla dağılabilir.bu durumda şarap lekesini bir miktar suya,suyun yarısı kadar koyacağımız saf alkole batıracağınız bir bezle tamponlayarak çıkarabilirsiniz.ıslak şarap lekelerine buz serpmenizde fayda sağlayabilir<br /><br />PAS LEKESİ<br /><br />pas lekeside çıkarılması güç olan leke türlerindendir.ama şu yöntemi uygulayabilirsiniz.kumaşı kaynar su dolu bir kabın üzerine tutun ve yavaş yavaş sıcak suya değdirirken üsttende kumaşın üzerine asit oksalik serpiştirin ama ardından da kumaşı hemen ılık suyla durulayın<br /><br />ISPANAK LEKESİ<br /><br />kıyafetinizin,masa örtünüzün herhangi bir yerine ıspanak dökülmüşse, bu lekeyi hemen çiğ bir patatesle ovun.sonrada sabunlu suda yıkayıp iyice durulayın.lekeden eser kalmayacaktır<br /><br />PORTAKAL LEKESİ<br /><br />portkal,mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin lekesi anında soğuk suyla yıkanırsa çıkar.ama zorlandığınızı anladığınızda lekenin üzerine biraz gliserin damlatın ve bekletip soğuk suyla durulayın<br /><br />MEYVE SUYU LEKESİ<br /><br />meyve suyu lekelerini anında henüz ıslakken ılık suyla durulayarak ya da üzerine tuz serpiştirerek yıkayıp temizleyin.eskiyen meyve suyu lekelerini de ılıtılmış alkole katılmışbir kaç damla amonyaklı karışıma batırılmış bir parça pamukla çıkarabilirsiniz.<br /><br />VİŞNE LEKESİ<br /><br />her ev hanımı vişne lekesinin çıkmayacağını sanır.<br /><br />oysa bazı kumaş türlerinde, özelikle ipekte ispirtolu pamuğu lekenin üzerine tamponlayıp,ardından da ılık suyla durulayarak çıkarabilirsiniz.beyaz pamukluları ise sabunlayıp yıkadıktan sonra bir gece süte yatırıp, ertesi gün durulamanız yeterli<br /><br />ŞEFTALİ LEKESİ<br /><br />şeftali lekesi çıkarılması oldukça güç olan lekelerden birisi...ama şansınızı gliserinle denemelisiniz.gliserini sürüp,birkaç saat bekletin sonrada deterjanla yıkayın<br /><br />MAZOT LEKESİ<br /><br />kıyafetlerimizin orasına burasına sürülen mazot lekesini çıkarmak sandığınız kadar zor değil.renkli kumaşlarda lekenin üzerine yumurta sarısını sürüp birkaç saat bekletip,ılık suyla durulamanız yeterli.kaynayabilen kumaşlarda,lekeli kısma terebentin sürüp,benzinle silin. halılardaki mazot lekesini ise terebentinle yumuşatıp,benzoille silin<br /><br />-----ciklet lekelerini gidermenin en iyi yolu terebentindir.lekeli kısmı buna batırın.terbentin yoksa eterde aynı işi görür.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-58410769969340985902010-01-09T01:49:00.001-08:002010-01-09T02:52:19.240-08:00TEMİZLİK'TE PRATİK BİLGİLERTEMİZLİK'TE PRATİK BİLGİLER<br /><br />---kapı ve pencerelerinizin çerçevelerini ne kadar silerseniz silin,özellikle beyaz renkte olanlar,kış aylarında kalorifer ve soba havasından nasiplerini büyük ölçüde alırlar.işte böyle bir durumda sararan kapı ve camlarınızı deterjanlı suyla silerek çıkaramıyabilirsiniz.kolayı var.<br /><br />BİR KAÇ TANE SOĞANI KABUKLARINI SOYDUKTAN SONRA HAŞLAYIN.SOĞUMAYA BIRAKIN.HAFİF ILIKKEN BU SUYA BATIRACAĞINIZ BİR BEZLE SİLİN.SARILIKTAN ESER KALMAYACAKTIR<br /><br />MATLAŞAN MARLEYLER İÇİN<br /><br />matlaştığı için sizi rahatsız eden marleylerinizin durulama suyuna bir miktar sirke katarsanız marleylerin pırıl pırıl parladığını göreceksiniz<br /><br />OYMALI MOBİLYALARIN TEMİZLİĞİ<br /><br />----zorlanıyorsanız hafifçe nemlendirdiğiniz bir diş fırçası veya yağlı boya fırçası ile kolayca temizleyebilirsiniz.<br /><br />MOBİLYALARDAKİ KİRLER<br /><br />----mobilyalarınızda yer etmiş bir türlü çıkaramadığınız kirleri biraya batırdığınız bir bezle silerseniz kirden eser kalmayacaktır<br /><br />BANYONUZDAKİ ARMATÜRLER<br /><br />----armatürlerinizi parlatacak sıvınız bitmişse üzülmeyin.önceden nemlendirdiğiniz bir bezi una batırıp armatürlerinizi ovarsanız deterjana gerek kalmadığını göreceksiniz.<br /><br />CAM SİLERKEN<br /><br />----cam silme suyuna atacağınız bir miktar tuz hem camlarınızın temizlenmesini hemde pırıl pırıl olmasını sağlayacaktır.<br /><br />KRİSTAL AVİZELERİNİZİ PARLATIN<br /><br />----Kristal avizelerinizin temizleme suyuna biraz karbonat katarsanız daha kolay temizlendiklerini göreceksiniz.<br /><br />-----diş fırçasının diplerinde bir müddet sonra diş macunu birikebilir.bunları çıkarmak için fırçanızı bir müddet tuzlu suda bekletmeniz yeterli olacaktır<br /><br />-----ütüden sararan kumaşları veya elbiseleri boraks lı su ile yıkayıp üstüne ıslak bir bez koyup ütülerseniz kumaşlardaki sararma geçecektir.<br /><br />Yağ temizlerken<br />Kurutulmuş limon kabukları isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken kullanılabilir.<br /><br /><br />Bakır kaplarınızı<br />Bakır kaplarınızı sirke ile hafifçe ıslatılmış bezle silerseniz parladıklarını göreceksiniz.<br /><br />Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için<br />Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, içinde 15 dakika sirke kaynatın.<br /><br />Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için<br />Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp hafifçe ıslattıktan sonra iyice ovalayın.<br /><br /><br /><br />Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için<br />Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun. Üçte birine de sıcak su ekleyip hızla sallayın.<br /><br /><br /><br />Buzdolabınızdaki kokuları gidermek için<br />Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu süt dolu bir kabı dolabın bir köşesine yerleştirmektir.<br /><br /><br /><br />Çaydanlıklardaki kötü kokuları yok etmek için<br />Çaydanlıklardaki kötü kokuları yok etmek için içine bir parça kesme şeker atmak yeterlidir.khttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-9015838964510342668.post-16739831106127589962010-01-09T01:48:00.001-08:002010-01-09T01:48:18.105-08:00TAKILARIN TEMİZLİĞİTAKILARIN TEMİZLİĞİ<br /><br />MERHABA HANIMLAR<br /><br />sizde bilirsiniz,kolumuzdaki hergün suya girip çıkan künyemiz,ya da altın bileziklerimiz kirlenir ve kararır.hadi bunları temizlemek neyse....peki ya inci takılarınızı yada mercan kolyenizi nasıl temizleyeceğinizi biliyor musunuz?<br /><br />ALTINLARINIZ<br /><br />altınlarınızı sabunlu suda güderiyle ovalamanız yeterli olacaktır.<br /><br />PIRLANTA YÜZÜKLER<br /><br />pırlanta yüzüklerin temizliği de zor değil...bir diş fırçasını,sabunla köpürttüğünüz ılık suya batırın ve taşın altını ve üzerini fırçalayın.sonrada soğuk suyla durulayın....taşınız pırıl pırıl parlayacaktır.<br /><br />İNCİ KOLYELER<br /><br />inci kolyelerinizi temizlemek isterseniz,bunları bir parça beyaz keten kumaşa koyun,üzerine bolca tuz serpin ve kumaşı torba şeklinde kapatın.<br /><br />--sonra torbayı suyun altına tutup, tuz akıp gidene kadar durulayın.sonrada kolyeyi oda ısısında kurutun.<br /><br />MERCAN TAKILAR<br /><br />mercan takılarınızı temizlerken çok dikkat etmelisiniz.---zeytinyağına batıracağınız bir parça pamukla sileceğiniz mercanları.daha sonra kuru bir bezle dşkkatlice teker teker ovmalısınız.<br /><br />SAHTE TAKILAR<br /><br />sahte takılar cildinizin kararmasına sebep oluyorsa,bunların cilde temas eden yüzlerine beyaz renksiz oje sürün...cildinizin kararmadığını göreceksinizkhttp://www.blogger.com/profile/09284654697633911946noreply@blogger.com1