9 Ocak 2010 Cumartesi

buzdolabı saklama püfleri

DONDURMA İPUÇLARI

DONDURMA İPUÇLARI

----yiyeceklerin derin dondurucuların içine çok iyi yerleştirilmesi gerekir.derin donduruculaeın en etken çalıştıkları dönem,dolu oldukları zamandır.ancak havanın yiyecekler arasında dolaşabileceği boşluklar bırakılmalıdır.

-----elektrikler kesildiğinde donducunun kapağını kesinlikle açmayın.bu şekilde 48 saate kadar gıdaları 0 C derecede tutma etkisini sürdürür.ancak dondurucunuz nisbeten boşsa açmadığınız takdirde 24 saat gıdaları bozulmadan saklayabilir.

-----bulunduğunuz bölgede çok sık elektrik kesintisi oluyorsa dondurucunuzu dolu tutmaya özen gösterin.az gıda koyabiliyorsanız torbalara doldurduğunuz buz torbalarını gıdaların arasına yerleştirin. dondurucunun içindeki havanın muhafaza edilmesinde büyük yardımı olacaktır.

-----siz evde yokken dondurucunuzun çözülüp çözülmediğini anlamak için içine plastik kaplar içinde buz kalıpları yerleştirin.döndüğünüzde kalıpların şekillerinde bir değişme olmuşsa dondurunuzun çözülüp sonra tekrar donduğunu gösterir ki buda gıdaların gerektiği gibi saklanmadığını gösterir.

-----dundurduğunuz gıdaların üzerine tarih atın ve kullanırken tarih sırasına göre kullanın.

-----dondurulmuş gıdalarınız yarı çözülmüş bir hale gelmişse,ama üzerinde ve içerisinde hala buz kristalleri varsa veya bu gıdaların soğuklukları 4Cderecenin altındaysa yeniden dondurulabilir

-----çok tuzlu ve pişmiş gıdaların dondurulması normal veya az tuzla pişmiş gıdalrdan daha zordur ve saklama ömürleri daha kısadır.bu nedenle pişirmeyi düşündüğünüz gıdaları az tuzlu pişirmeye özen gösterin.unutmayınki

YOLLAR BUZLANDIĞINDA ALINAN İLK TEDBİR YOLLARI TUZLAMAKTIR.

-----yağlar, protein ve karbonhidratlardan daha zor donar ve dondurucudaki saklama ömürleri daha kısadır.bu nedenle pi,rzola gibi yağlı gıdaları dondurucuda saklamayı düşünüyorsanız.önce yağlarını temizlemeniz gerekir.

-----yiyecekleri dondurucuda alimünyum folyo yerine plastik torba veya streç filmle kaplayarak dondurun.

-----donduracağınız gıdalarda fazla baharat kullanmayın. baharat donunca tadı keskinleşir.

-----gıdaları plastik torbalarda donduracaksanız havasının iyice alınmış olmasına dikkat edin.

-----fındık fıstık gibi gıdaları ağzı kapalı plastik torbalarda dondurucuda 8 ay.buz dolabında 4 ay muhafaza edebilirsiniz.

-----soğan gibi tatlandırıcılar dondukları zaman tatları keskinleştiği için 1 er yemeklik porsiyonlar halinde dondurun.

------kızrtılmış ve pane edilmiş gıdaları dondurmaktan kaçının.çünkü bu gıdalar dondukları zaman lastik gibi olurlar





Tarih: 07:56, 2/5/2007 Kategori: pratik bilgiler Yorum (3) | Yorum yaz | Bağlantı
BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCUDA SAKLAMA

MERHABA ARKADAŞLAR

biraz ondan biraz bundan derken pratik bilgilere kaldığımız yerden devam edelim mi?

isterseniz önce gıdaları derindondurucu ve buzdolabında ne kadar saklayabiliriz

ona bir bakalım daha sonrada saklama ipuçlarını verelim

YAZACAĞIM DEĞERLERDE GÜNLÜK VE HAFTALIK DEĞERLER BUZDOLABI İÇİN,AYLIK DEĞERLER İSE DERİN DONDURUCU İÇİN GEÇERLİDİR

SÜT ÜRÜNLERİ

TEREYAĞI VE MARGARİN:1-2 hafta----6-8 ay

PEYNİR:5 gün

YUMURTA(pişmiş):1 hafta

YUMURTA(çiğ):1 hafta--------12 ay

SÜT:1hafta------1 ay

YOĞURT:7-10 gün

BALIKLAR

YAĞSIZ BALIKLAR:1 gün-----6 ay

YAĞLI BALIKLAR:1gün-----3 ay

ETLER

KUZU ETLERİ:2-4 gün-----6-9 ay

DANA ETİ(çiğ):2-4 gün------6-12 ay

TAVUK VE HİNDİ ETLERİ:1-2 gün-----6-12 ay

PİŞİRİLMİŞ ETLER:2-4gün-----2-3 ay

SOSİS:2-4 gün-----2 ay

KEKLER VE TARTLAR

TARTLAR(çiğ meyveli):1 gün-----6-8 ay

TARTLAR(pişmiş meyveli):3 gün-----2-4 ay

KREMALI KEKLER:2-4 ay

KREMASIZ KEKLER:2-4 ay

MEYVELER

ELMA VE NARENCİYE:1-2 hafta

KİRAZ,ÇİLEK,DUT:2-3 gün-----8-12 ay

KARPUZ,ŞEFTALİ,ARMUT,ERİK:3-5 gün-----8-12 ay

SEBZELER

ENGİNAR,BROKOLİ,LAHANA,FASULYE,PATLICAN,

BEZELYE,BİBER,ISPANAK:3-5 gün-----8-12 ay

PİŞİRİLMİŞ SEBZELER:2-3 gün

KABAK,HAVUÇ:1hafta-----8-12 ay

DOMATES,YEŞİL SALATA,KEREVİZ:1 hafta

ET,TAVUK,BALIK

--ÇİĞ ET,TAVUK,BALIK:hemen tüketecekseniz dondurmadan buzdolabında saklayın.

---dana eti,kıyma 1-2 gün;pirzola,bonfile,biftek;3-5 gün arası,sakatatlar ise en fazla;2 gün

---balık buzdolabında mutlaka balıkçılardaki gibi buz üstünde saklanmalıdır.saklama poşetine doldurduğunuz buzların arasına yerleştirip buzdolabında saklayın.

---balık ve deniz mahsulleri,çiğ olarak buzdolabında sadece 24 saat saklanabilir.pişmiş olarak saklandığında 24 saat tazeliğini korur

---tavuk çiğ olarak buzdolabında 2-3 gün.tavuk ciğeri ise 2gün saklanabilir

---şarküteri etleri eğer vakum paketlenmemişse buzdolabında 3-5 gün,vakum paketliyse üzerindeki kullanma tarihine kadar saklanabilir

---çiğ etleri ve çözülmek için çıkardığınız etleri buzdolabının alt raflarında muhafaza edin.

---ETLİ YEMEKLER VE ETLİ SEBZE YEMEKLERİ;buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.

---PEYNİRLER

---peynirler genellikle buzdolabında saklanır.peyniri dolaba koymadan önce yağlı kağıt veya streç film le kaplatın sonra folyoya sarıp dolaba koyun.

---beyaz peyniri çok uzun süre kullanmak istiyorsanız,zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklayabilirsiniz.

---açılmış krem peynirleri buzdolabında 2 hafta,kaşar ve çedar gibi sert peynirleri 3-4 hafta saklayabilirsiniz.

---YUMURTALAR

---yumurtanın taze olduğunu anlamak için yarım lt suyun içinde 2 yemek kaşığı tuzu eritin ve yumurtayı içine atın.yumurta batarsa tazedir.

---yumurtalar raflara sivri uçları aşağı gelecek şekilde yerleştirilmelidir

---yumurta kendi kartono içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.çünkü bildiklerimizin aksine YUMURTA KABUĞU İÇİNE KOKU GEÇİREBİLİR.bunun için açık saklanması yerine kapalı olarak saklanması koku almasını önleyebilir.

---yumurtanın sarısını buzdolabında 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ koyduğunuz plastik bir saklama kabı içinde ağzı kapalı olarak 4gün saklayabilirsiniz.beyazıda yine ağzı kapalı bir saklama kabında 2-4 gün saklanabilir.

---yumurta kabuğuyla katı haşlanmış olarak 8-10 gün saklanabilir

GIDALARIN ORTALAMA SAKLANMA ZAMANLARI

-eğer gıdalar,satın alınmadan önce doğru yöntemlerle saklanmışlarsa buzdolabında aşağıda belirtilen ortalama dayanıklılık süreleri boyunca tazeliklerini korurlar.

-çözülen donmuş sebzeler saklama kabında 3GÜN

-açılmış konserve fazlaları 3GÜN

-muhallebiler,sütlü soslar,kek,pasta ve tart için kremalı içler buzdolabının en serin rafında 2-3 gün saklanabilir.

-ELMA:yıkanmadan saklandığında 1 ay

-NARENCİYE:2 hafta

-kiraz,vişne, çilek,böğürtlen gibi meyveler 5 gün

-diğer birçok meyvede 5 gün saklanabilir.

TAZE SEBZELER

-Taze sebzeleri uzun zaman saklamak yerine en kısa zamanda tüketmeye çalışın.eğer günlük veya haftalık sebze alışverişi yapamıyorsanız,bazı sebzeleri dondurarak,derindondurucuda saklama yöntemine başvurabilirsiniz.

-sebzeler tercihen buzdolabının özel sebze saklama bölümünde saklanmalıdırlar

-KIVIRCIK SALATA:buzdolabında yıkanmadan konursa 5-7 gün

yıkanmışsa 3-5 gün saklanabilir.

-tere,maydanoz,fesleğen ve dereotu gibi sebzeleri yıkadıktan sonra köklerini bir bardak soğuk su içine oturtup bir saklama poşetini koyduğumuz sebzeyi içine alacak şekilde üzerine geçirip buzdolabına yerleştirmeliyiz.bu yöntemle 7gün dayanabilir.

-havuç gibi kök bitkileri buzdolabında 2 haftaya kadar saklanabilirler.

-mantar kağıt bir torba içinde buzdolabının en alt kısmında muhafaza edilmelidir.

-enginar ı 1 günden fazla buzdolabında bekletmeyin

-çayı mutlaka ağzı iyice kapanabilen kavanozlarda,mutfağın serin ve karanlık bir köşesinde saklayın.

-SİRKE

sirke çok asitli olduğu için demir,teneke,bakır ve pirinç kutularda saklamayın

-EKMEK

bir parça kerevizi ekmeyi sakladığınız yerin bir kenarına yerleştirirseniz,ekmeğin daha uzun süre taze kalmasını sağlarsınız.ekmeği derindondurucu ve buzdolabındada iyice sarılı olarak saklayabilirsiniz.sararken saklama poşeti ve ya streç film kullanabilirsiniz.

-KONSERVELER

açılmamaış konserveler yine kuru bir ortamda ve oda sıcaklığında (21derecede)saklanmalıdır.

-konserve kutularını asla ocakların,kaloriferlerin yakınlarında yada çok soğuk bölgelerde saklamayın.çünkü kapalı konservenin aşırı ısınması ve donması lezzetini bozacaktır

ÇİKOLATA

-çikolata nemden ve sıcaktan etkilenir.bunun içinde sarılı ambalajlı olarak 15 derecenin altında saklanmalıdır.en etkin saklama ise önce yağlı kağıda sonrada folyoya sarılmalıdır.

-kek ve pasta için kullanacağınız çikolatayı rendeleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

BAHARATLAR

-baharatlar asla ocakların üzerindeki ve yakınındaki raflarda saklanmamalıdır.çünkü ısı ocaktan yukarı çıkar ve raflardaki baharatların ısısının yükselmesine sebep olur.dolayısıyla lezzetlerini kaybetmelerine ve renklerinin kokularının değişmesine sebep olur.

-baharatları az miktarlarda alıp kullanmayı deneyin.böylece her zaman taze ve lezzetli baharatlar kullanmış olursunuz.

-baharatlar mutfağın en serin ve kuru karanlık köşesinde saklanmalıdır.

-baharat alırken öğtülmemiş olarak alırsanız 1 seneye kadar saklarsınız.

-saımsağı soyarak zeytinyağının içinde saklayabilirsiniz.sarımsakları bitirdikten sonra kalan yağı nefis bir salata sosu olarak kullanabilirsiniz

GIDALARIN SAKLANMASI

RAFTA,BUZDOLABINDA,DERİNDONDURUCUDA,doğru saklama yöntemleri

-doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir,dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.

-genellikle gıdalar serin ve kuru yerde saklanmalıdır.buzdolapları çok doldurulmamalıdır.çünkü çok dolu buzdolaplarında,hava rahatça dolaşamadığı içiniyi soğutma sağlanamaz.

-buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece,en soğuk bölmeside -4 dercce olmalıdır.buzluk ve derindondurucu bu bölmelere dahil edilmemiştir.

-buzdolabının içinde küçük bir kapta saklayacağınız karbonat,gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.

-RAFTA SAKLAMA(kuru gıdalar)

-un,şeker,kuru bakliyat türü kuru gıdalar,tercihen cam kavanozlarda saklanmalıdır.

-şeker ağzı iyice kapalı kavanozda 2 sene,esmer şeker ise 4 ay saklanabilir.

-patatesler buzdolabına konmadan serin bir yerde saklanmalıdır.

-pirinç,serin ve kuru yerde ağzı iyice kapalı olarak 2 sene saklanabilir.

-aldığınız un ve mısır unu gibi kuru gıdaları kavanozlara koymadan önce 7 gün buzlukta saklarsanız içlerinde olabilecek görünen ve görünmeyen zararlı canlıların ölmesini sağlarsınız,diğer kuru gıdalarada geçmesini engellemiş olursunuz.

-keklerinizi sakladığınız kutunun içine yarım elma koyarsanız,kekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır.

-zeytinyağının ömrünü cam şişenin içine 1 küp şeker atarak uzatabilirsiniz.

1 yorum: